Een probleem dat om een oplossing schreeuwt

30 tot 50 kilo plastic afval per jaar, dat is wat de gemiddelde Zuid-Afrikaan produceert. Met ruim 13 miljoen inwoners zorgt dit in Johannesburg voor grootschalige vervuiling. Tussen de hippe eettentjes en de prachtige natuur, beweegt een plastic stroom door de stad die het straatbeeld tekent. Een probleem dat om een oplossing schreeuwt.

In een poging de armoede te ontvluchten, verzamelen inwoners plastic in de hoop dit te kunnen verkopen en zichzelf te kunnen voorzien van een maaltijd. In de nacht staan zij op om als eerste bij het plastic te zijn. Als het donker weer valt, houden zij op, om vervolgens hun verzamelde afval te verkopen voor omgerekend slechts een paar euro.

De inwoners van de stad doen er alles aan deze vervuiling om te zetten tot iets moois. In het levendige Maboneng en creatieve Skills Village proberen jonge ondernemers en studenten zo goed en zo kwaad als het gaat door middel van upcycle projecten afval nieuw leven in te blazen. Met de berg plastic afval wordt op dit moment helaas nog niets gedaan.

De overheid sluit zijn ogen voor alle problematiek. Onderwijs, infrastructuur, milieu, werkgelegenheid en zorg zijn geen prioriteit en de inwoners worden aan hun lot overgelaten. Kinderen gaan in barre omstandigheden naar scholen met amper voorzieningen. Daar aangekomen wordt er enkel geslapen onder het mom ‘zolang we slapen, zijn er geen zorgen’.

Deze optelsom van vervuiling, armoede en hoop maakt Johannesburg een broeikas waar liefdadigheidsprojecten opbloeien. De samenleving wil ontwikkelen, maar vindt vaak niet de juiste handvatten om zich aan op te trekken.

Wie? Wat?

Duurzaamheidsplatform Abel & Tosh zag de problematiek in Johannesburg en besloot hulp te bieden. Dit gaan zij doen met Skepping – Afrikaans voor ‘creatie’. Daarmee zullen zij onderdeel worden van de oplossing voor het grote plastic probleem. Ook gaan zij de minder welgestelde community in het land naar een hoger niveau tillen door werkgelegenheid op te zetten en gaan zij de gebrekkige faciliteiten van basisscholen vernieuwen en aanvullen.

Hoe?

De plastic verzamelaars zullen een baan krijgen door voor fatsoenlijke lonen plastic te verzamelen en sorteren voor recycling. Creatieve studenten uit de omgeving met problematische achtergronden, krijgen de kans om opgeleid te worden tot plastic upcyclers en gaan hun eigen business daarin onderhouden. Het plastic zal door deze studenten van afval worden omgezet in gebruiksvoorwerpen voor de basisscholen. Speelgoed, educatieve voorwerpen, meubilair…

Wanneer?

Vanaf september gaat het project officieel van start. De komende maanden staan in het teken van voorbereiding, selectie en niet te vergeten het inzamelen van geld om de samenleving daar te helpen en het plastic probleem te verhelpen.