Skepping Park

Hoe verantwoord is het om als duurzame organisatie op en neer te vliegen naar Johannesburg? Een lastige vraag waarvan wij het in ons Skepping team behoorlijk benauwd kregen.Bij het opzetten van zo’n groot duurzaamheidsproject als Skepping is het namelijk onvermijdelijk om zo nu en dan op locatie te moeten zijn voor afspraken.

In Johannesburg spotten we op locatie werkplekken, spreken we met de inwoners die wij met ons project een betere toekomst geven, bezoeken we de scholen die wij gaan helpen en oriënteren we ons in de vervuilde straten van Johannesburg om ervoor te zorgen dat ons project van meet af aan van grote impact is.

Wij ontkomen er dus niet aan om zo nu en dan met een delegatie van ons team Johannesburg te bezoeken en hiervoor de nodige vliegreizen te ondernemen. Duurzaam? Zeker niet. Bij een gemiddeld retourtje Johannesburg stoten wij per persoon namelijk 1,47 ton CO2 uit. Niet bepaald bevorderend voor de vermindering van het wereldwijde broeikaseffect.

Dat moet anders, vinden wij. Logischerwijs proberen wij ten eerste om onze reizen te beperken door samen te werken met coördinatoren op locatie. Maar daarnaast gaan wij tijdens ons project het zogenaamde Skepping Park in Johannesburg creëren! Voor iedere vliegreis die wij maken gaan we een aantal bomen planten, die samen uiteindelijk een park gaan vormen.

Wat doet zo’n boom dan om de uitstoot van CO2 te compenseren? Dat is simpel. Een boom neemt tijdens de groei CO2 op uit de lucht en zet deze om in zuurstof. Iedere boom zorgt dus voor frissere lucht en haalt tijdens zijn groei een klein deel van de CO2 weg die we met onze vliegreizen uitstoten. Aangenomen wordt dat een gemiddelde boom zo'n 21 kilo CO2 per jaar kan compenseren.

Door de jaren heen vormen we met onze compensatiebomen langzamerhand een mooi park. Het is tevens de bedoeling om dit park te decoreren met producten die onze upcyclers gaan maken van het plastic afval. Een duurzaamheidspark dus!