Ontmoet Lisanne

Ontmoet Lisanne, design student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met enthousiasme, inspiratie en overtuiging stort zij zich in het Skepping Project als upcycle coördinator en designer. Wat wakkert dit in haar aan en wat biedt zij binnen Skepping?

Met een vader die werkt met kunststof, heb ik altijd al een fascinatie voor het materiaal gehad. Ik ben ermee opgegroeid en de interesse is door de jaren heen gegroeid. Vooral voor de manier waarop er naar plastic wordt gekeken. Het is heel sterk, amper afbreekbaar, gaat levenslang mee en toch gebruiken we het vaak maar eenmalig, waardoor er enorm veel afval ontstaat. Toen ik tijdens mijn design studie iets kon doen met plastic, ben ik dan ook meteen die richting op gegaan.

Hiervoor begon ik met het bouwen van de machine van Dave Hakkens, een voorvechter van plastic recycling. Deze machine heb ik in elkaar gezet en zo ben ik zelf kleine dingen gaan maken van plastic. Ik begon met een design koffiekopje. Trashmug noemde ik die. Tijdens het proces van recyclen vielen er af en toe kleine stukjes plastic uit de machine. Ik begon daarnaar te kijken met een vergrootglas en het leek met de seconde wel mooier te worden. Ik zag dat plastic echt als kunst. Die kleine afvalstukjes ben ik vervolgens gaan fotograferen, van heel dichtbij. Die foto’s hingen vervolgens in lobby’s en vergaderruimtes om de discussie rondom plastic en recycling aan te wakkeren. Het was een statement van mijn kant.

Er is een hoop slechte commotie rondom plastic tegenwoordig. Ik snap dat het voor veel afval zorgt en geen duurzame grondstof is. Toch vind ik de negativiteit echt niet nodig. Sommige kunststoffen zijn oneindig recyclebaar en gaan eeuwig mee. Daar moeten we als mensen toch júist iets mee doen? Zeker in het bedrijfsleven kan er meer met recycling gedaan worden. Veel bedrijven weten dit wel, maar vinden het een te grote investering. Juist daarom maakte ik mijn statement en wil ik laten zien dat plastic ook juist heel mooi, praktisch en bruikbaar kan zijn.

Toen ik hoorde over Skepping wist ik direct: dit is perfect voor mij. Plastic is natuurlijk helemaal mijn ding, maar zeker de link met mensen sprak me aan in het project. We gaan echt samen het probleem aanpakken! We zetten met de locals een mooie werkplaats op en gaan hard werken om ons doel te bereiken. Het afval van de straten en nieuwe producten voor de kinderen.

Plastic upcycling is een ingewikkeld iets, maar hé, ik ben ook ooit op nul begonnen. Als we stapsgewijs te werk gaan weet ik zeker dat ook de Johannesburgse inwoners het proces onder de knie kunnen krijgen. Voor beide partijen zal dit een leermoment zijn. Juist daarom wil ik me erin storten.

Ik denk al veel na over wat we kunnen gaan maken van het plastic om kinderen bruikbare dingen te geven en hun omstandigheden op school te verbeteren. Ik denk aan mooie rekken op het schoolplein om op te spelen, blokken, maar ook de basisbenodigdheden zoals tafels en stoelen. Er is genoeg te maken! Plastic is een lastige grondstof maar met een paar goede machines kunnen we alle kanten op. Met het enthousiasme en de leergierigheid van de groep, komt dat helemaal goed!